Masters of Linen

Join our newsletter

Fill in the blank.

Log in

My account

Shopping cart

Your shopping cart is empty.
Lapuan Kankurit 2022 viimeistelylaitos
Lapuan Kankurit 2022 viimeistelylaitos

Uniikkeja villahuopia – Lapuan Kankurien myymälöihin ensimmäiset tuotteet uudesta villan viimeistelylaitoksesta

Lapuan Kankurien kehitysprosessissa syntyi ainutlaatuinen Pilot Product Label -mallisto, jossa on käytetty myös suomalaisen lampaan villaa, joka olisi muuten mennyt hukkaan.

Lapuan Kankurien asiakkaat pääsevät kurkistamaan ainutlaatuiseen tuotekehitysprosessiin, kun designtekstiiliyritys tuo myymälöihinsä uniikkeja villahuopia juuri ennen joulua. Pilot Product Label -merkityt tuotteet ovat syntyneet osana Lapuan Kankurien valtavaa tuotekehitysponnistusta, jonka tarkoituksena on tuoda myös suomalaisen lampaan villa takaisin teollisen mittakaavan kutomotuotantoon.

”Nämä tuotteet ovat uniikkeja kokeiluja, jotka ovat syntyneet uuden viimeistelylaitoksemme testeissä. Niissä on sertifioitua Wool Integrity nz -villakuitua sekä suomenlampaan ja suomenlammasristeytyksen villakuitua, kun olemme testanneet, miten eri kuidut ja kasvivärjäykset toimivat. Jokainen erä on erilainen”, kertoo Lapuan Kankurien markkinointijohtaja ja yrittäjä Jaana Hjelt.

Lapuan Kankurit on rakentanut Lapualle kutomonsa viereen kaksi uutta tuotantolaitosta, villakehräämön ja villan viimeistelylaitoksen, ja tuo nyt Suomeen takaisin tekstiilituotantoa, joka ehti jo kadota.

Tähän asti kotimaisesta lampaanvillasta noin puolet on mennyt täysin hukkaan, mihin Lapuan Kankurit halusi muutoksen. Siksi se kerää villaa itse lähitiloilta noin 300 km säteeltä Lapualta ja valmistaa siitä tuotteita osaksi mallistoaan langan kehräämisestä lähtien.

Kasvivärjäykset värimorsingolla ja pajulla

Vastuullisesta tuotannostaan tunnettu Lapuan Kankurit on halunnut myös kokeilla villan kasvivärjäystä. Nyt myyntiin tulevissa uniikeissa huovissa on osaksi kotimaisen värimorsingon sinisiä sävyjä ja pajun beigeä väriä.

”Kasvivärjäyksen kehittämisessä meillä on ollut ammattilaiset mukana, mutta kehitystyössä riittää aina haasteita. Erilaisten kokeilujen kautta alkaa kuitenkin hiljalleen löytyä mallistoomme sopivat värit ja sävyt”, Jaana Hjelt sanoo.

Pilot Product Labelin tuotteiden lankoja ei ole vielä päästy kehräämään omassa kehräämössä, vaan villa on kehrätty alihankkijalla Mikkelissä. Oma kehräämö tulee käyttöön vuoden 2024 aikana, minkä jälkeen osa villalangoista voidaan kehrätä Lapualla. Lapuan Kankurien ensimmäinen virallinen suomalaisen lampaanvillan mallisto tulee myyntiin syksyllä 2023. Sitä ennen uudella tuotantolinjalla tehdään vielä lukuisia kokeiluja.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Jaana Hjelt
Lapuan Kankurit
p. 050 338 1993
jaana.hjelt@lapuankankurit.fi

9.12.2022 Edited 30.10.2023

  

 

From the weavers of good life
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy